19
May
09

Kerapu 3 Rasa

Masak tiga rasa stail Tie ni senang je. Janji pernah makan. Jadi sesiapa yang nak cuba, kena pergi kedai dan order dulu. Bila dah rasa baru boleh cuba masak.

Namun, setiap orang ada caranya tersendiri. Resepi ini Tie buat ikut cara sebuah restoran Thailand di Gong Badak tu…..

bawang putih, bawang besar, lada merah & hijau

Mula2 cincang bawang putih, bawang besar, lada (kecil atau besar). Tumis kesemuanya bersama sedikit paste lada kering mesin hingga wangi.

Kemudian bubuh cuka, gula dan garam agar rasanya seimbang. Tambah sikit sos cili supaya sedikit pekat. Kalau ada sos thailand boleh guna. Pandai2lah adjust kepekatannya.

Kerapu 3 rasa

Ni dah pun siap. Goreng ikan kerapu/siakap/cermin/bawal hingga garing. Lepas tu curahkan kuah tiga rasa tu dan tabur daun ketumbar… Makan panas2 tau!!

About these ads

17 Responses to “Kerapu 3 Rasa”


  1. 1 ain
    May 19, 2009 at 8:15 pm

    kak Tieeeeeeee!!!mintak sikittt!!!

  2. 3 ima
    May 24, 2009 at 10:48 pm

    salam kak tie ….tak perasan pulak kak tie ada dua pintu…..hehe
    lepas ni hari2lah nak masuk….nak curi resepi….hihi
    jangan marah ye kak tie,saya budak baru nak belajar….oop budak ke…hahaha

    sedaplah tiga rasa versi kak tie tu….

    • 4 Tie
      May 26, 2009 at 7:15 pm

      He he he……. maap, lambat jawap…

      Internet slow sangat…. sakit ati wooiii…!!

      Cubalah cara ni… senang je…heheheh….

  3. 5 a01lida
    May 26, 2009 at 3:45 am

    fulamak! sedap!!!
    rs macam nak try je ni

  4. June 16, 2009 at 8:38 pm

    wow! maza memang suka makan ikan kembung tiga rasa.. huhuhu

    lepas ni boleh ler cuba kat rumah ni.. walaupun maza bujang… tapi rajin gak ler memasak (terutama kat kedai mamak)

    wakakakka

    • 8 Tie
      June 17, 2009 at 10:19 am

      Kembung pun boleh dimasak 3 rasa. Cuma tak semeriah ikan2 glamour tu, ekekekeke……………..

      Senang je maza ooiii…………. !!

  5. 9 liza
    December 29, 2009 at 1:39 pm

    tie…ikan tu nk kena ltk garam kunyit ke atau camna?

    • 10 Tie
      December 29, 2009 at 3:10 pm

      Liza,

      Ikan tu perap kejap dengan garam , kunyit dan sedikit tepung naik sendiri @ tepung jagung supaya ranggup dan garing sikit. Biasa Tie buat kuahnya dulu. Bila nak makan, goreng ikan, curah kuah dan terus hias dan makan. Baru sedap. Cuba laa…

  6. January 18, 2010 at 4:33 pm

    Assalamualaikum…. Kak Tieee…

    Hai nie sya nk cuba masak Kerapu 2 rasa nie.. Tapi x tahu la jadi ke x..?? tapi klu x letak cuka leh ke..?? sbb kt sini payah no nk jumpa cuka.. Hope jadi la ye..

    Nanti klu dh siap sy bagi feedback insyaAllah… THanks 4 ur resepi simple sgt.. n senang.. :)

    • 12 Tie
      January 18, 2010 at 5:02 pm

      Salam Shahlyna,

      Tak de cuka, ek ? Boleh adjust rasanya dengan cili sos laa… Tapi akan jadi pekat sikit. Tak pe…. asal sedap, hehe. selamat mencuba.

  7. January 19, 2010 at 11:49 am

    Assalamualaikum.. kak tiee..

    Alhamdullilah mjadi gak ‘Kerapu 3 rasa sy.. hehehe walaupun xde cuka…
    Anyway thanks ye.. Hari nie nk masak daging lak, Tapi x tahu nk masak apa lagi..
    Hari2 nk kene pikir pasal masak.. :) Selalu la melawat blog sy ye kak.. :p

    • 14 Tie
      January 19, 2010 at 6:38 pm

      Hmm…… daging, ya.

      Kak tie biasa masak kicap, goreng kunyit, tumis kicap, gulai kari, kerutuk, panggang (paling mudah, perap je dgn bahan2 kegemaran)… dll..

      Nanti senang kak tie lawat, ya. Sekarang ni bengong sikit otak ni ekekeke…….

  8. January 19, 2010 at 4:53 pm

    salam akak…

    kalau saya pulak dibubuh sos tiram, sos cili sos tomato dn pes tomyam.

    • 16 Tie
      January 19, 2010 at 6:39 pm

      Hi hi…. memang ada banyak versi.

      Tie punya ni yang paling simple. Ikut resepi kedai yang selalu kami makan.

      Tapi, kekadang bila nak ubah selera, memang ada tambah bahan2 lain.

  9. 17 wani
    June 18, 2010 at 11:31 am

    sdpnye ikan3 rase ni
    nk terai msklah


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 161,310 views
May 2009
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: