06
May
09

Kerapu stim limau

kerapu-stim-limau

Resepinya ? Hmmm…… Tie ni malas nak sukat2, susahlah nak beritahu, macam ni laa….siapa2 pun boleh cuba…..

1. Sedikit halia ditumbuk lumat, bawang putih jeruk diracik halus, lada (kecik kalau nak pedas) dan carrot di potong kecil (ikut fesyen laa).

2. Semuanya digaul mesra dengan ikan segar (kerapu atau siakap), tambah garam, lada sulah dan sedikit gula.

3. Kukuslah seperti biasa, hiasi dengan potongan limau nipis, dan daun ketumbar. (Tie guna daun sop sebab tak jumpa daun ketumbar tu)

daun-ketumbar

Tie suka daun ketumbar(corriander leaves), baunya harum. Rupanya seperti daun saderi/sop tetapi baunya lain. Biasanya daun ketumbar ni di gunakan dalam kebanyakan masakan Thailand. Orang Johor pun suka guna daun ni dalam masakan (nasi ayam, briayani @ nasi minyak).


5 Responses to “Kerapu stim limau”


  1. 1 ain
    May 6, 2009 at 5:06 am

    kak tie..sedapnyaa. lama saya tak buat ikan stim. anak2 tak soka ikan pulakk. jauh sgt kelantan kan…klu dok sebelah umah, saya ding dong tompang makannnn!!!!

    • 2 Tie
      May 6, 2009 at 4:59 pm

      Eh, kak tie tinggal di ganu sekarang. Kelantan tu kampung hubby, dan kak tie ada buat rumah kat situ. Balik sana sekali sekala je… he he…

      Mehlah sini. Kita masak sama2….. Biasa kalau kak tie balik kampung hubby, memang masak sakan. sebab ramai yang datang makan, he he….

  2. May 6, 2009 at 5:06 pm

    k tie,

    zan ada gak buat siakap stim ni… nanti nak cuba resipi k tie gak. tapi yang zan tengah merata cari resipi ni… siakap 3 rasa yang ngancam. agak-agak k tie ada tak…. ni sirius cakap. zan memang cari. kalau ada minta k tie war-war kan kat zan ye..

    • 4 Tie
      May 6, 2009 at 7:02 pm

      Nanti….nanti kak tie buat.

      Senang je…. he he… resepi kak tie semua senang2, sebab kak tie malas nak susah2… he he..

      Tunggu ye…

  3. 5 nasuha
    December 12, 2010 at 6:21 pm

    best giler sialap stim limau kat hammer bay penang tak caya mai la cuba tengok dan rasa


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
May 2009
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: