Suami Tie dan anak2 suka makan gulai itik ni. Jadi Tie pun belajar dari mentua dan ipar. Mula2 kena cari itik serati dulu. Jangan pulak memandai2 sembelih itik sendiri. Silap-silap 3 hari 3 malam itik tu dok jalan macam zombie, ekekeke…. ( nyawa itik ni liat sikit)
Daging itik yang telah dibersihkan.
Gulai itik sedap dimasak bersama dengan moombear nyior. Ia sebenarnya tempurung kelapa yang masih muda dan lembut. Ambil sedikit di bahagian kepala kelapa… Kemudian rendamkan dalam air garam. Bila nak guna, basuh dulu dan toskan.
Inilah moombear nyior yang siap diambil dari nyior muda. Tumis hirisan bawang kecil, bawang putih, lengkuas dan halia. Kemudian masukkan paste campuran rempah kari dan kerutuk (nisbah 1:1). Tumislah hingga rempah betul2 masak. Masukkan kayu manis dan bunga lawang.
Kemudian masukkan itik yang telah di rebus terlebih dulu (supaya cepat empuk). Masukkan moombear nyior, santan, ketumbar yang telah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk halus serta kerisik. Tambahkan perisa seperti garam, gula merah dan sedikit asam jawa…
Masaklah dengan sabar….. hasilnya memang best!! Tie suka cicah dengan roti dan ratah moobear nyior tu……….. yum yum!!! 😆
wah kak tie….nmpak sedap lah!!!!
Memang sedap Ain oooiiii….!!
hah??
tempurung kelapa pun org makan ke?? (moombear nyior)
nak gi beli kelapa la.. nak cuba rasa… tak pahit ke??
errr.. tak berani nak mkn daging itik… takut kesannya sama dgn makan daging ayam…
huhuhuhu… taaaakkkuuuutttt… saaaakkkiiittt…
Eh…. kelapa muda je, yang isinya lembut. Kalau yang kat kedai tu alamat sumbinglah gigi Angie!!!
Napa tak boleh makan unggas ? Ada masalah histamine ke? Setengah orang allergik, badan bengkak2 dan gatal…. Tak pe laa….. Dah tak de rezeki…
Nanti mama buat gulai ikan…. tak pun gulai landak!! Sedap tau !!!
blueeekkkk… landak?? ayooo.. dgr nama dia pun dah tak lalu.. hikkkss..
takleh makan ayam.. nanti gatal2… mata jadi bengkak.. huhuhu…
Uwaaaa………… bila dah jadi gulai…. mesti angie nak lagi, ekekeke…..
NAK GULAI ITIK!!! NAAAAAAAAKKKKK!!!
Bukak mulut!! Meh kak tie suapkah…… ooopps……….tersuap ke mulut sendiri laa………..waakakaka……
hullamaak…..terangkat beb…
Hmm…belum rasa lagi, waaakakakaa……..
Rosdi ni dari mana, ya ?? Takde alamat pun ….
salam tie..lom penah rasa lg itik2 nih..nntla kot2 teringin balik msia leh carik..hehhh..
Salam cikwan………….
Rasa itik pejal… macam ayam kampung gak, cuma isinya lebih padat dan sedikit gelap.
kalu saper2 tak kawin lagi dan jenis suka make makanan hok sedap2 silalah cari calon ore kelate, buke setakat itik gulai di kelate, taik itik pun ore makan tapi taik itik ni ada bulan poso je uwah uwah uwah………………jange mare
Err………. rasa taik itik tu manis, kan? Tak ingat pulak… tiap kali bulan puasa, suami suka beli akok je, kat melor tu, akok kedut katanya.. hehe….
Den kono buek ni. Nampak sodap la plak ai.. Timo kasehlah pado sapo yg post recipe nih.
Ooo….cuba laa… memang sedap sampai menjilat jari, ekekeke……..
Salam kak tie…
errmmm moombear nyo ni wat cholek pun sedap…cicah dgn cuka+garam+gula+belacan+cili api+air sket…
Eh….. E-na orang Klate ke ? Sebab adik ipar kak tie pun suka makan gitu…. hehe.. Kak tie tak makan. Cuma tengok je.