Inilah rupanya siput sawah. Muncungnya pendek je. Susah nak kerat, laa…. Kalau musim bertelur tak boleh makan, rasa berpasir pulak (anak2 siput tu agak keras jugak)
Bila dah kerat moncongnya, rendam dalam air garam beberapa jam. Supaya lendir2 tu keluar dan senang nak cuci nanti. Mek yang bagi petua ni. Gonyoh2 la siput tu agar segala lumut dan kotoran keluar. Kalau tak nanti tak boleh nak makan laa…hehe..
Ini adalah daun kadok. Tie susah nak bezakan dengan daun sireh. Mek yang petik ni.. kalau suruh Tie gi petik mesti dapat yang lain, hehe…
Tie masak lemak kuning, bersama daun kadok, daun kunyit dan serai. Bubuh sedikit lada kecil supaya rasa pedas. Sikit je…… Memang sedap. TIe ratah je.. hmm.. yum yum….
salam kak tie.. rasa dia sama macam siput yang biasa tu, ker?? ni first time tengok siput nih.. hehe.. macam jakun la pulak..
Rasa lebih kurang sama je….. Alaaahai….. ramai yang menanya, tetiba rasa macam doktor siput pulak!! Waakakakaa….
Wahh, ada gelaran baru ye..Doktor Siput 🙂
Ada lgi satu jenis siput.. namanya gondang. Tahu?
Pernah dengar siput gondang tu… Biasa ada di kedah.
pehhh…mcm mengancam je siput msk lemak ni….musti sedap!!!
Sudah semestinya !!
oo gitu yer masak siput ni…tengok gambo tu mcm sedaplah pulak kak tie…
Memanglah sedap. Cubalah makan milla ooii….!!
kak tie, mmg sedap masak siput ni, asyik menyedut siput je nasi sejemput je dijamah
Haa…..tau pun, ekekeke……………..
ooo…tau dah hehe..
kalau siput sedut tu dia ada cam penutup kan..yg mcm plastik hitam kecik tu hehe..
siput ni ade tak?
Siput ni pun ada jugak. Sama je. hi hi………
doktor tie wahahaa ;p
betui laa kakkkk rasa pelik plaks siput iteww..uhuh
hubby nekpp suke dok sedut siput ktie oiii hehe
menarik resepi niee…boley try..xpernah lagi nekpp jumpa daun kodok itews upsss
kodok plakssss…kadokkkkkkkkkkkkk wahahaha
psssstt nekpp kalau mask lemak cili api siput dok hirup kuah aje! ;p
xreti nak seduttttttttttttttttttttttt kehkehkehhhh
Aaaaaa……………….
Masak lemak cili api gak! Sedap tu…… 😛
Tak kan tak reti sedut ? Serupa je sedut straw, cuma kuat lagi sikit, ekekekeke…..