01
Nov
09

Sugar coating cookies

Beberapa hari ni Tie sibuk ambil kursus buat royal icing…. di internet, ekekeke……. Jangan ketawa kuat-kuat laa… kang tercabut gigi pelsu tu, waakakaa……

sugar coating cookies

Seperti biasa, mokcik ni suka mengelat. Beli je sekut kacang kat kedai runcit tu, biskut jenis ni tahan lemau. Malas nak buat sugar cookies padahal resepi berlambak dalam internet. Tie cuma nak belajar buat royal icing .

Rasa2nya whisk tu berminyak kot . Walaupun dah basuh , putih telur tak naik gebu. Jadi ising tu macam lembik je bila nak piping. Tapi bila dah set, memang jadi keras laa… Suka sangat, hehe.. Menjadi pulak, walaupun first time buat. Cumanya corak ising tu tak cantik dan berselekeh lagi. Nanti nak cuba buat lebih baik bila ada peluang.

Tie guna putih telur. Tak jumpa serbuk meringue atau pasteurized egg white kat ganu ni. Dah makan pun, sebab nak testing… kalau kena keracunan bacteria Salmonella , biar Tie dulu yang cirit, ekekeke… Nampaknya okay, pulak.

RAW EGG WARNING
The American Egg Board states: “There have been warnings against consuming raw or lightly cooked eggs on the grounds that the egg may be contaminated with Salmonella, a bacteria responsible for a type of foodborne illness. Healthy people need to remember that there is a very small risk and treat eggs and other raw animal foods accordingly. Use only properly refrigerated, clean, sound-shelled, fresh, grade AA or A eggs. Avoid mixing yolks and whites with the shell.”

.

.

Err…. siapa berani makan sila angkat tangan !!!

.

.


12 Responses to “Sugar coating cookies”


  1. 1 ain
    November 1, 2009 at 7:36 pm

    okay lah tu kak tie!!! ada gak semangat nak belajar ngan intenet. tu yg penting tu!!!

    psst…beri saya email kak tie, boleh.??? plz!!!! tqqqqqqqqqqqq!!!!

  2. 3 ima
    November 3, 2009 at 7:26 pm

    salam kak tie…wah dah pandai buat royal ising…cantiklah tu…ada lagi tak …hehehe

    • 4 Tie
      November 4, 2009 at 7:37 am

      Salam Ima,

      Cantik ke ? Waakakaa….. kak tie main tenyeh je… Tangan masih tak boleh kontrol. Sekarang ni kemaruk buat icing decor. Cuma leceh, susah nak cari nozzle yang kak tie nak. Tak sabar nak balik johor.. nak cari barang2 kek ni… nanti bila dah pandai baru boleh tayang kat sini, hihi…

  3. 5 nekPP
    November 5, 2009 at 8:28 am

    me nakkk!!! me nakkkkkkkkkkkk!!!

    k tie cun geks lah!! kiranya buley diterima mokcik..walupon tangan tu keras lagi ekek ;))
    xpe cobakk lagii bagi tangan tu lembut kahkahkah ;))

    • 6 Tie
      November 5, 2009 at 8:33 am

      Hi hi… memang kak tie nak cuba lagi, nak cuba buat bunga pulak. Tunggu laa.. nak cari nozzle rose tu punya la payah… Ada kirim kat kawan sorang tu, tak tahu lah samada dia dapat cari…

  4. November 13, 2009 at 1:02 pm

    tahniah kak tie!!!
    rajin mencuba dan berjaya pun. comel…comel…
    sy be;i aising ready made hihihi…

  5. 9 Blog Resipi
    November 16, 2009 at 6:27 am

    Ini dah cantik dah Kak Tie.. suker kaler pink tue la🙂

    • 10 Tie
      November 16, 2009 at 7:38 am

      Cantik ke ? Kak tie tak tahu macam mana nak pekatkan royal ising ni. Tengok orang boleh buat bunga lagik. Yang kak tie punya ni asyik meleleh je..

  6. 11 Norizan Omar
    December 29, 2009 at 3:28 pm

    Kak Tik,
    kalau nak resepi cupcake dan fancy cookie tak? nanti izan email…izan dah gi kelas dgn teacher Ayuliana kat Bangi.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
November 2009
M T W T F S S
« Oct   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: