28
Dec
09

Nasi minyak

Ni resepi Nasi Minyak, khas buat Izan dan sesiapa yang berminat.

Bahannya

4 cawan beras basmathi, basuh dan rendam dalam air selama 20-30 min. Kemudian toskan.

3  1/2 cawan air

2 sudu besar minyak sapi @ butter @ margerin

2 sudu besar minyak masak

2-3 ulas bawang putih dan 2 cm halia ditumbuh halus

3 labu bawang kecil atau 1 labu bawang besar saiz sederhana (mayang halus)

Rempah kasar… kayu manis, pelaga, bunga lawang, bunga pekak dan cengkih… sikit je.

Daun pandan

sedikit garam, pewarna,

1 cawan susu cair @ susu segar @ susu rendah lemak

Caranya

  • Mula-mula panaskan periuk letrik (atas dapur biasa), bubuh minyak sapi @ mentega, tumis dengan bawang putih dan halia yang ditumbuk.
  • Tambah minyak masak, rempah kasar dan hirisan bawang merah @ bawang besar. Sambung tumis hingga naik baunya. Api biarlah sederhana.
  • Masukkan beras yang telah ditoskan, gaul perlahan hingga kesemuanya beras itu disaluti minyak.
  • Seterusnya bubuh air yang disukat, susu dan sedikit garam .
  • Tutup api, alihkan periuk nasi ke ‘ibu’ periuk nasi letrik tu. Bubuh daun pandan, dan on kan suis. (ingat, jangan nak intai pulak nasi tu… )
  • Bila nasi dah masak, biarkan dulu 5-10 minit. Kemudian bubuh beberapa titik pewarna kuning atau saffron jika ada. Jangan kacau dulu. Tunggu sekejap, gaul perlahan dengan chopstick atau garfu. Beras basmathi yang cantik akan berderai dan tak melekit. Jika terlebih air, isinya pecah.
  • Kak tie lebihkan 1/2 cawan air (dari sukatan 1:1) kerana takut terlalu keras. Kang tak larat nak mengunyah, hi hi hi…

Lauknya ikut suka laa…. kak tie memang tak pandai nak sukat-sukat.  Sesiapa yang tak pernah masak nasi minyak ni boleh cuba cara Tie. Harap berhasil. Kalau kurang pasti, meh datang rumah… kak tie boleh ajar.. tapi bawak ayam seekor buat pengeras, ekekeke………

.

.

.

Lauknya simple, ayam masak merah @ pedas.

.

Err…… rajin pulak buat dalca ni, hi hi

.

.

Okaylah… selamat mencuba !

.

.


7 Responses to “Nasi minyak”


  1. December 28, 2009 at 8:50 am

    KakTie…which one is ur primary blog? Love dah confuse now…kekekeke🙂

    • 2 Tie
      December 28, 2009 at 8:58 am

      Err…… ini kan dapur !

      Ruang tamu ada kat Kayteeze blog tu, hi hi hi………..

      Biasa kak tie update di Kayteeze’s Blog. Kat dapur ni saja je nak simpan gambar2 dan resepi…..

      Jangan confuse laa… nanti rambut cepat putih !! Waaakakaka………😛

  2. December 28, 2009 at 9:07 am

    Owh like that ah…takpe Love link both ur blogs! kekekekeke!

    Rambut mmg tgh putih kak oi!!! huahuahuahua!🙂

    • 4 Tie
      December 28, 2009 at 9:16 am

      Waakakakaa…. rambut kak tie pun sama, hi hi hi……….

      Okay, kak tie dah bubuh pun link love di bloglist di blogspot tu.. senang nak tengok updates !

  3. 5 ain
    December 28, 2009 at 12:46 pm

    nak sikit ns myk tu. dalca ada kat umah ni. tingal nasi aje yg x de.hehe

  4. March 12, 2010 at 8:54 am

    First time singgah sini…nice blog and resepi!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
December 2009
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: