19
Jul
10

Lai Chi Kang

Bahan-bahan dan cara membuatnya :-

a.  2-3 biji kembang semangkuk (rendam sampai kembang)

b.  Rebus air dalam periuk, masukkan beberapa biji red dates yang kering, longan kering, gula batu (segengam) , barli (sukatan ikut suka), halwa kundur dan kembang semangkuk yang telah kembang.

c.   Oh.. jangan lupa bubuh daun pandan sekali. Barulah baunya harum.

d.   Bila dah masak semuanya, Red dates pun dah lembut, barulah tambah gula ikut rasa sendiri.

Ini cuma bahan asas. Ada banyak lagi bahan yang boleh ditambah. Lai chi kang ni boleh dinikmati tika panas mahupun sejuk.

Selamat mencuba.


6 Responses to “Lai Chi Kang”


  1. July 19, 2010 at 7:43 am

    Hi KakTie…wow ada LCK ye??? Mintakkkkk..;)

  2. 3 deliahsdeli
    July 19, 2010 at 4:30 pm

    salam tie…tgk ni kat blog ijan smlm…teringin2!!

    • 4 Tie
      July 20, 2010 at 7:53 am

      Blog Ijan ? Haa… baru kak tie ingat. Sebab tu la kak tie buat lai chi kang ni.. teringat kat blog sapa entah.. ekekeke……..

  3. August 2, 2010 at 3:17 pm

    salam…kembang tu ape???
    n benda kembang tu nk dpt kt aner??


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
July 2010
M T W T F S S
« May   Aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: