24
Jul
10

Bubur Gandum

Mula-mula, dapatkan biji gandum dahulu.

  1. Basuh bersih dan rendamlah barang sejam dua. Biar ia kembang dan rebuslah hingga lembut.
  2. Rebus bersama sehelai daun pandan.
  3. Bila dah empuk dan lembut, baru boleh bubuh gula, gula melaka atau gula merah, sedikit garam.
  4. Masukkan santan akhirnya dan rasa.

.

.

Inilah bubur gandum pertama Tie. Bolehlah tahan. Ada orang buat bubur gandum guna tepung gandum yang digentel kecil-kecil. Tie belum cuba lagi. Nantilah, bila rajin…..😛


4 Responses to “Bubur Gandum”


  1. 1 nekpp
    August 16, 2010 at 11:26 am

    haaa nilahh yg nekpp carik2 resepi nak wat bubor gandummm…
    ermmm ginii gupernyaa…nak try naa!! tq mokcik..muwahh

  2. 3 nekpp
    August 16, 2010 at 11:26 am

    upsss tepong gandum yg digentel2 tuu bukan ke BUBOR CANDIL??? ermmm

    • 4 Tie
      August 16, 2010 at 12:55 pm

      Orang Ganu dan Klate je buat gitu, kot… Kita orang johor, kalau gentel gandum tu, kita panggil apa, ekk ? Eh.. kita guna tepung pulut, kan ?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
July 2010
M T W T F S S
« May   Aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: