22
Aug
10

Soto Ayam dan Begedil Daging

Adoi laa….. cuba tengok begedil xxl kita, ekekeke…. Punyalah malas nak menggentel kecik-kecik. Tak sabor nak siap cepat.

Resepinya boleh google sendiri. Dah datang angin malas la ni, hehe… Tapi bila nak buat begedil ni, kena goreng kentang tu dulu. Jangan pulak direbus, kang benyek lak jadinya.

.

.

Ini lah rupa soto ayam kita. Kali ni kita buat lengkap. Siap ada soon goreng lagi.


14 Responses to “Soto Ayam dan Begedil Daging”


  1. 1 deliahsdeli
    August 22, 2010 at 7:40 pm

    salam tie…betul tu tie kena goreng kentang,kita pnh buat rebus-mengecewakan..:(

    • 2 Tie
      August 22, 2010 at 10:09 pm

      Salam Deliah,

      Haha.. dulu kala, masa belum ada internet ni, Tie dan mak buat begedil dengan merebus kentang tu laa.. Tak menjadi, kelakor pulak. Sekarang ni senang je, boleh google dan dapat pelbagai cara dan resepi.

  2. 3 ain
    August 22, 2010 at 9:17 pm

    slm kak tie…terigt kat anak yg tua tu, klu mkn soto tak de begedil, mmg tak sah!! dah la saya ni mls nak buat begedil.hehe

  3. August 22, 2010 at 9:31 pm

    husband kita pun kalau makan soto mesti nakkan begedil and nak pulak begedil yang kecik cinonety tu..kalau besar size XL ke size L ke dia tak nak..haisshhh penat kan nak menggentel begedil kecik kecik niπŸ™‚

    • 6 Tie
      August 22, 2010 at 10:11 pm

      Adoi… nak yang comel-comel ? Hihi.. sabor je laa…
      Lain kali boleh ajak dia menggentel sama, barulah bertambah-tambah mesranya..πŸ˜†

  4. 7 DrSinga
    August 23, 2010 at 1:16 pm

    wooo!!!
    skreeettttt…
    konar patah balik….
    nanti2 jenguk…
    gestrik!

  5. August 23, 2010 at 7:26 pm

    Saya suka begedil…kalau dekat sini saya makan begedil gan lauk tambah jer…eheheh…soto jarang sangat cuba…sate maranggi gan sup ayam jo…Mesti Kat Tie punya resepi best dan sedap..Bilalah dapat makan air tangan Kak Tie nie…Meh pos dekat saya..Bandung,Indonesia..Hahaha..Mahu sampai dah basi kot..hahahaa…Bye n salam. Semoga ramadhan nie memberi seribu cahaya kepada Kak Tie sekeluarga. Amin.

    Nota Kaki Ayam : Kak Tie blog satu lagi takleh nak masuk…Tak jemput saya ke?..

    • August 23, 2010 at 7:58 pm

      Makan begedil ngan lauk je ? Soto tak de ? Kat sana makanan tentu sedap-sedap. Kak tie mesti kalah punya.

      Kak tie saja tutup blog tu, sementara waktu. Sekarang ni sibuk kat dapur ni, hihi… Nantilah, bila ada benda nak dibebelkan , kak tie bukak balik blog tu.

  6. 11 millatalib
    August 23, 2010 at 9:38 pm

    kak tie ni buat milla teringinlah…(sambil nyanyi lagu teringin shima)….tapi bila buat sendiri tak sodaplah plak.

    ooooo…kak tie tutup blog tu ye, patutlah pegi2 je dah tak boleh, maaf ler kak tie bln2 puasa ni mmg byk keje2 menjahit yg kena settle baju anak2 & ayah dia jer, lagipun milla tgh sarat la ni he he he…coming soon lepas2 raya nnti dlm ujung bln 9.

    p/s: raya nnti balik johor tak?

    • August 24, 2010 at 2:41 pm

      Napa tak sedap lak ? Tak pe laa.. nanti bila ada kelapangan boleh cuba buat sikit dulu.

      Milla tengah sarat ? Uwaaa….. yang ke berapa tu ? Kak tie tak ingat lak.

      Kalau gitu, janganlah terlalu kuat menjahit tu, kang bergetar baby dalam perut, ekekeke…

      Semoga selamat melahirkan nanti..πŸ™‚

      ~ Raya ni hubby kalah undi. Kita balik Johor !!! Yeah!!

  7. August 23, 2010 at 11:40 pm

    Salam Chef Tie…..

    Amboiiiiiiiii…….harum begedil tu sampai ke Alor Setar tauuuuuu !!!
    Soto tu pun nampak special tauuuuu……..

    Chef Tie dah boleh bukak cafe atau restoran dah nihhhhh…….jgn sia2 kan bakat yg t`pendam, takut nanti t`padam tau.

    Jaga diri ye, Chef Tie.
    πŸ™‚


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
August 2010
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: