24
Aug
10

Waffle

Kelmarin tak masak pun. Sebab ada jamuan berbuka di dewan quarters ni. Hari ni tak tahu laa.. rasa nak masak simple-simple jer…

Ni saje nak tepek gambar waffle yang pernah Tie buat dulu. Susah payah cari waffle maker di tesco , jb masa balik rumah mak beberapa bulan yang lepas. Jumpa satu ni jer… suka sangat-sangat.

Pilih jenis Takada ni sebab suka pattern wafflenya dan murah lak tu (rm60).

.

.

Memang minat design bentuk ‘love’ ni. Kalau jenama lain biasanya bentuk petak atau bulat je. Tak cukup menarik bagi Tie, hehe….

Nak recipes nya ?

Ni Tie copy paste dari

http://mrbreakfast.com/

  • 1 and 3/4 cups flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1 Tablespoon sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3 beaten egg yolks
  • 1 and 3/4 cups milk
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 3 egg whites – beaten stiffly

Mix all dry ingredients. Combine yolks and milk. Stir into dry ingredients. Stir in oil and mix. GENTLY fold in beaten egg whites, do not over mix.

Pour about 1/2 cup at a time into waffle iron.

So light and so fluffy!

.

.

Resepinya senang je. Tapi ada banyak versi. Tie pilih yang versi pukul putih telur asing, sebab hasilnya gebu dan ringan sekali. Macam kek chiffon lak. Dan batter ni juga boleh dibuat pancake. Tapi, sejak ada waffle maker ni, terus tak buat pancake lagi.

.

.

Budak-budak suka makan waffle, dan selalunya mesti suap kat Cookie (the hamster) tu… Hihihi….

~ Tie tambah esen vanilla sesudu teh supaya baunya harum semerbak bila dimasak.


13 Responses to “Waffle”


  1. 1 ain
    August 24, 2010 at 12:16 pm

    kak tie…kita tak nak resipi..kita nak waffle terus.hihi

  2. August 24, 2010 at 12:38 pm

    Saya suka makan waffle nie…kalau balik meeting dr HQ,kl mesti singgah jap kat RNR seremban beli makan dalam keta…Beli lebih untuk 2 hero kat rumah…Nanti nak gie cari kat tesco melaka..dan nak suruh wife cuba resepi tu..heheheh…boleh makan gan aiskrim..bestnyer…
    bye n salam Kak Tie

    • 4 Tie
      August 24, 2010 at 2:45 pm

      Hah… eloklah beli acuannya, nanti boleh buat sendiri. Resepi kat atas tu bagus, insyaallah, menjadi.

      Cuma, bila nak masak nanti, pastikan anak2 tu duduk jauh. Takut terpegang waffle maker tu kang melecur la tangan…

      Boleh makan dengan peanut butter, jem, nutella.. kalau bubuh choc chip pun boleh dalam adunan waffle tu.. kak tie belum cuba lagi.

  3. 5 deliahsdeli
    August 24, 2010 at 4:39 pm

    salam tie…nak cekelat n peanut butter leh..🙂

  4. August 24, 2010 at 8:27 pm

    Chef Tie ni mmg talented la…….b`bakat besar dlm dunia masakan.
    Biar nampak simple waffle tu, namun sedap taraf INTERNATIONAL gitu. 5 stars hotel pun boleh gulung carpet……ehhhhh, gulung tikar la !!!!

    Hihihihihihi……….

    One fine day later, Akak Tie buat la compilation resepi2 yg ada tu…..
    🙂

    • 8 Tie
      August 24, 2010 at 8:45 pm

      Err…..

      Janganlah puji melambung-lambung.

      Kak tie dah kembang sebesen ni, ekekeke….
      .
      .
      ~ Sebenarnya kak tie tak berapa pandai masak-masak, cuma sekadar untuk menjamu keluarga sendiri jer….:mrgreen:

  5. 9 Jam
    March 23, 2012 at 5:54 pm

    saya nak tanya berapa harga waffle maker ni? beli kat tesco ye?

  6. 11 Theresa Ong
    December 3, 2012 at 10:03 am

    Boleh kah saya tau machine ni u beli kat mana tak? harga berapa?

  7. December 20, 2012 at 12:54 pm

    The store in which you could be buying. My hands were so
    cold and stiff, it was REALLY tough typing this post.
    As children do, they got the hang of it in no time at all.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
August 2010
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: