28
Aug
10

Mee Kari

Tetiba rasa nak makan mee kari. Cari-cari keliling bazaar ramadhan, 3 tempat lak tu, tapi tak jumpa pun. Jadi, terpaksalah buat sendiri. Buat sikit je sebab orang lain kurang gemar. Kita makan dengan puas hati..😆

Caranya :

  1. Celur mee kuning , sawi dan taugeh berasingan.
  2. Tumis bawang merah, bawang putih dan sedikit halia yang dicincang halus.
  3. Tumiskan sekali paste kari (2 sudu kot + paste cili giling sikit) dan  masukkan santan sederhana pekat.
  4. Bila dah didih, bubuhlah ramuan ikut suka (udang, sotong, ayam, fish ball dll). Tambah garam, dan asam jawa (sikit je)  secukup rasa.
  5. Bila nak makan, curahkan kuah mee kari ke atas mee, taugeh, sawi yang tersedia dalam pinggan.  Hias dengan bawang goreng, daun sup dan telur rebus.

Sedap dimakan ketika panas lagi, hihihi…..


8 Responses to “Mee Kari”


  1. August 28, 2010 at 9:51 pm

    assalamualaikum ya tuan rumah…

    Tie ada lagik ke mee kari tu..kita dah standby mangkuk ni🙂

  2. August 28, 2010 at 11:24 pm

    Salam Kak Tie…
    Alahai baru sampai kat rumah kak Tie ni… dah petang2 ni tengok makanan kak tie terpaksa telan air liur je lah… mee kari ni faveret mrfaiz. kite suke jantung pisang kat bawah nun.hehehe

  3. August 29, 2010 at 10:17 am

    alaaa cantiknya telur kat mee kari kak tie tu…alaaa kita teringan nak mee kari lagiii lerrr pulak🙂

  4. 7 ain
    August 29, 2010 at 12:26 pm

    mee kari ni fav hubby n zati. next week mmg plan nak buat mee kari ni sbb bdk2 dah balik cuti sek.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
August 2010
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: