22
Sep
10

Daging masak lemak cili api

Pertama kali merasanya bila seorang jiran (orang nogori…) memasaknya. Sodap lak. Biasa masak kari, tapi bila rasa gulai lemak cili api daging ni terus terpikat dan tak sabor nak cuba masak sendiri.

Ramuan dan caranya senang jer. Tumbuk bawang merah, bawang putih, serai, halia, lada kecil dan tumis semuanya hingga naik bau. Ooo… lupa pulak tang kunyit hidup tu.

Tie rebus daging terlebih dahulu dan hiris nipis.  Kalau guna daging salai lagi best. Masukkan santan sederhana pekat dan masaklah seperti biasa. Boleh tambah kentang jika suka. Bubuh sekeping asam gelugor (asam keping laa…) dan garam secukupnya. Hidang panas-panas tau!!!


2 Responses to “Daging masak lemak cili api”


  1. September 23, 2010 at 9:05 am

    pernah makan kat kenduri tp depa wat daging salai kan..masak sendiri hehe memang belum pernah lagi😀


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
September 2010
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: