27
Sep
10

Sambal tumis sotong

Hari ni tergerak lak hati nak masak sambal tumis sotong. Adoi…. habislah diet kita…

Trick masak sotong ni ialah masa memasaknya. Tak boleh lama-lama. Nanti jadi liat macam getah.

.

.Tumis dahulu bawang merah, bawang putih dan lada kering yang dikisar. Masukkan sedikit air, garam dan gula. Tie tak bubuh belacan dan asam jawa. Setelah kuahnya pekat dan rasanya okay, masukkan sotong, kacau sekejap dan tutup api.


4 Responses to “Sambal tumis sotong”


  1. September 27, 2010 at 1:49 pm

    Hi KakTie, apa khabar kak???😉

    Sedapnye sambal sotong tuh, bau dah sampai Klang nih! Lama tak masak sotong, always no stock kat Tesco ni. Haishhh…

  2. September 28, 2010 at 2:22 pm

    smapai melelh air idung nie… ehhh tgh selsema la….


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
September 2010
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: