04
Oct
10

Lepat Ubi

Ini adalah kali kedua kita buat Lepat Ubi. Ubi ni abang yang tanam di belakang rumah (klate). Empuk juga jika direbus begitu sahaja.

  1. Mula-mula, potong ubi kecil-kecil dan blender dengan sedikit air.
  2. Tapiskan , ambil mendakannya (kanji) dan campur dengan ubi yang diblender tu. Air selebihnya dibuang jer..
  3. Tambahkan air gula melaka(yang pekat) hingga cukup manisnya.
  4. Potong daun pisang sama saiznya… lebih kurang 3.5 inci x 6.5 inci.
  5. Masukkan 1-2 sudu besar ke dalam daun pisang dan bungkuslah seperti bungkusan nasi lemak. Kukuslah sehingga masak.

Hmm…. memang sedap! Teringat lepat ubi yang mak buat masa kecil dulu…


2 Responses to “Lepat Ubi”


  1. October 4, 2010 at 11:04 pm

    saya pun teringat lepat ubi yg mak buat dulu dulu..sedapnyaaaa


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
October 2010
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: