05
Oct
10

Tapioca Balls

Nak habiskan stok ubi kayu, jadi kita buat tapioca balls (macam potato balls gak cuma tak bubuh cheese). Sedap la …. yum yum…

Caranya :

Mula-mula rebus ubi dahulu hingga empuk,

  • lecek dan tambah telur (sebiji cukup kot),
  • ikan bilis yang ditumbuk (udang kering pun ok),
  • hirisan daun kunyit jika ada,
  • bawang besar yang dipotong dadu,
  • serbuk paprika (atau chilli flakes), serbuk lada sulah dan sedikit garam.

Gaul rata adunan tersebut, tambah sedikit gandum untuk memudahkannya dibentuk menjadi bebola kecil. Lepas tu gorenglah hingga garing. Sedap dimakan dengan sos cili atau begitu sahaja.

Selamat mencuba!!


2 Responses to “Tapioca Balls”


  1. October 5, 2010 at 1:14 pm

    Nak usaha sungguh2 pi carik tu tapioca..hopefully jumpa gak lah hendaknya.. sebab tgk tapioca ball ni Yat teringin sgt nak makan..🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
October 2010
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: