06
Oct
10

Pengat pisang nangka

Pisang nangka dah masak. Setelah puas menggorengnya kita buat pengat lak. Dulu masa kecik-kecik tak suka pengat, tapi bila dah jadi makcik ni jadi suka, hihihi…..

Pisang nangka ni rasanya sedikit masam, jadi memang sesuai benor la dibuat pengat. Selain dari pisang nangka, boleh guna pisang tanduk (lagilah sedap!), pisang helang dan lain-lain.

Tie tambah secubit garam untuk menambahkan rasa lemak.:mrgreen:


8 Responses to “Pengat pisang nangka”


  1. October 7, 2010 at 7:46 am

    Sukeeee pengat pisang. Tapi tak pernah letak nangka…leh try! Ooooo sedapnye, terliur tengok!๐Ÿ˜€

    • 2 Tie
      October 7, 2010 at 10:10 am

      Love….

      Sebenarnya namanya Pisang Nangka.

      Tapi, kalau love nak buat pengat nangka pun boleh. Memang sedap. Tapi biasanya bubuh sagu biji (yang kecil) tu sedikit…

  2. October 7, 2010 at 8:36 pm

    Assalmualikum….

    Kakk tieee….! jumpa jugak kitchen kak tie nya.Ari tu lupa bookmark.Nak kena bookmark la kali nie ltak dlm blog list๐Ÿ˜€

    • 4 Tie
      October 7, 2010 at 9:18 pm

      W’salam…

      Haha.. terkejut Kak Tie, ekekeke…..

      Kak tie update kat sini tika rajin je..
      Kekadang bila dah penat masak , malas lak nak snap gambor, hihi….

  3. October 9, 2010 at 3:50 pm

    salam kak tie…yg dlm mangkok x de saper punyer kan…yg tu sy chop eyh…:))))

  4. 7 ima
    October 10, 2010 at 12:30 pm

    salam kak tie..baru sempat nak jenguk dapur kak tie ni…wahhh ni fav suami ima…kesiannya dia,dah lama ima tak masakkan utknya pengat pisang ni…maklumlah ima duk tunggu pisang nangka,sampai loni tak jumpa2…huhu

    • 8 Tie
      October 11, 2010 at 12:49 pm

      Memang susah nak dapat pisang nangka ni. Kak tie dapat setandan terlompat-lompat kesukaan, hihihi…. Lastly bila dah jemu makan pisang goreng dan pengat, kak tie buat jejemput lak, cuma ianya agak benyek.. memang tak sesuai lah. Tapi abis jugak!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
October 2010
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: