03
Nov
10

Ayam panggang beryogurt

Resepi ni Tie reka sendiri, ada iras-iras tandoori tapi ianya berkuah dan lebih sedap kot! Haha…..

.

.

.

Bahannya :-

  • Ayam – 1/2 ekor dibersih dan dipotong ikut suka
  • Bawang besar-          1 labu
  • Bawang putih-           2 ulas
  • Halia                        3 cm

Kesemuanya di atas diblender .

  • Chilli flakes                       2 sudu besar
  • Garam masalla                 1 sudu besar
  • Gula                                 1 sudu besar
  • Mentega/margerin             2 sudu besar
  • Yogurt                              3 sudu besar
  • Daun ketumbar diracik kasar        1-2 tangkai kecil
  • Garam secukup rasa.
  1. Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan yang diblender kepada ayam yang telah dibersihkan. Perapkan setengah jam.
  2. Kemudian, masukkannya kedalam kuali dan masak hingga ayam separuh masak.
  3. Panggangkan ayam atas api atau dalam oven hingga masak.
  4. Lebihan kuah tu di masak hingga pekat dan keluar minyak. Rasa kuahnya agar cukup rasa garam dan gula.
  5. Tuangkan kuah tu ke atas ayam panggang untuk dihidang.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
November 2010
M T W T F S S
« Oct   Jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: