04
Nov
10

Gulai Daging Olala

Kami ada sedikit daging kijang, jadi Tie nak cuba masak dengan cara tersendiri. Kalian boleh gantikan dengan daging kambing atau lembu. Tapi, cuba-cubalah intai belakang rumah tu, err… mana tahu kot-kot boleh lastik kijang sekor dua, waaakakaa…..

Okay, bahan-bahannya ialah :

  • 250-300 g daging (kijang, rusa, kambing atau lembu)
  • 1 labu bawang besar dimayang halus
  • 3 ulas bawang putih, juga dimayang halus
  • 3cm halia, dihiris halus
  • Sejemput rempah kasar (cengkih, pelaga,kulit kayu manis, bunga lawang)

Bahan-bahan di atas ditumis dengan minyak atau campuran minyak dan butter hingga garing.

Kemudian masukkan

  • Paste rempah briyani (2 sudu besar) dan
  • Paste chilli (1 sudu) besar, … sila buat sendiri.. toksah beli sebab ada bahan pengawet. Kang botak kepala, ekekeke….

Tumis kesemuanya hingga naik bau dan berminyak.

Seterusnya masukkan

  • 200 ml santan (kotak, agak-agak jer) bersama air secukupnya.
  • 1 sudu besar kerisik
  • 2 sudu besar yogurt

Masak la gulai itu hingga daging empuk. Bila dah empuk, baru masukkan

  • 2-3 biji kentang yang dipotong ikut suka dan biarkan empuk.

Akhir sekali bubuh

  • Garam secukupnya,
  • 2 sudu besar brown sugar (atau gula melaka), boleh tambah ikut rasa
  • 1 biji tomato yang dipotong
  • dan taburlah setangkai daun ketumbar yang dipotong kasar. Tie suka daun ketumbar kerana baunya.

Rasa gulai tu supaya boleh adjust rasa masin dan sedikit manis. Terpulanglah pada kalian jika inginkan gulai pekat atau cair atau lebihkan masam (boleh tambah yogurt).

~ Sedap dimakan bersama nasi putih atau dicicah dengan roti!!

 

 


6 Responses to “Gulai Daging Olala”


  1. November 4, 2010 at 2:59 pm

    wahh!!bestnya daging kijang..susah nk jumpa tu

  2. November 11, 2010 at 2:17 pm

    Salam Kak Tik…ni blog kek izan…sudi2 kan la menziarah…saya budak baru belajar..ekekeke!

    Kak,kecur sungguh tgk kari daging tu..kena buat jugak ni…hari tu buat nasi arab…misi berjaya…mekasih akak sebab share resepi.!

  3. January 16, 2011 at 5:47 am

    Salam Kak Tie,
    kite suka tajuk gulai daging olala tu. hehehe…
    Kijang tak pernah rasa lagik. teringin ler๐Ÿ˜€


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
November 2010
M T W T F S S
« Oct   Jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: