25
Feb
11

Steamboat @ Yong Tau Foo bakar

Sediakan bahan-bahan mentah steamboat, potong sesuai untuk dimakan, cucukkan pada lidi dan basuh sekali lagi. Biarkan lidi tu basah supaya tak mudah hangus atau terbakar nanti.

Boleh bakar atas bara api atau api gas tu, sila guna api yang perlahan .

Sosnya:

  • 3 sudu besar sos cili (kita guna jenama Life)
  • 1 sudu besar kicap manis (kita guna cap Kipas Udang)
  • 1 sudu kecil sos tiram (kita guna jenis Life)
  • 1 tongkol (besar ibu jari) gula melaka @ gula merah @ nisay (palm sugar)
  • 1 sudu besar tepung gandum dibancuh rata dengan 4-5 sudu besar air
  • setengah cawan air
  • 2 sudu besar bijan yang disagai.

Caranya:

Kesemuanya dimasak hingga mendidih dan pekat. Kandungan air boleh diubah suai ikut kepekatan yang disukai.

Rasa dulu, kalau tak cukup pedas boleh tambah cili api yang ditumbuk lumat.

 

Kita reka sendiri resepi ini kerana ada lebihan bahan mentah steamboat yang kita buat tempoh hari. Setelah dibakar seperti satay, rasanya lembut dan ringan. Sedap sungguh. Sampai tak cukup dan kena buat lagi, haha….

 

 


7 Responses to “Steamboat @ Yong Tau Foo bakar”


  1. 1 deliah'sdeli
    February 26, 2011 at 9:29 am

    assalam kak tie..sedapnyer!! tmakasih bg tips tu..mkn yong taufu ni mmg x puas..nak lgi n lagi🙂

  2. March 2, 2011 at 11:47 pm

    Tengok pun tau sedap tu kak tie!
    kalau sayalah..mau MIL lalu pun tak nampak..

  3. March 7, 2011 at 9:32 am

    kak tie, sedapnye..terliur lah saya tengok..hehehe..=) balik nanti kena cuba nih! sure suami saya suka…buat minum petang..sesuai kan…thanks kak, kongsi recepi..=)

  4. January 22, 2012 at 5:09 pm

    salam.tjumpa page ini secara tidak sengaja.pihak kami mengadakan pakej utk sesiapa yg ingin menjadikan steamboat bakar (atau nama sbnrnya Lok Ching) ini sbg slh 1 sumber pendapatan. kunjungi steamboatfactory.blogspot.com atau 013 936 4676 (Hidayah) utk mengetahui dgn lbh lanjut.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
February 2011
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: