09
Mar
11

Sayur Goreng Stail Jawa

Menu beberapa hari yang lepas. Baru teringat nak postkan disini 😛

 

Masaknya senang sahaja. Rendam dulu tahu kering dan soo hoon. Tempe , tahu dan kentang dipotong kecil. Kita tambah 3-4 udang untuk memeriahkannya.

Guna ikan bilis sebagai perencah. Goreng tempe, tahu dan kentang dulu. Kemudian masukkan bahan tumisan iaitu bawang merah, bawang putih dan ikan bilis yang ditumbuk. Biarkan hingga naik bau.

Tambah kacang panjang yang telah dipotong ikut suka, hirisan lada kering , tahu kering dan soohon. Bubuhlah garam akhirnya. Kalau suka, tambah sedikit air. Bila semua masak, terus hidangkan.

Kita ratah je… sedap..:mrgreen:


23 Responses to “Sayur Goreng Stail Jawa”


  1. March 9, 2011 at 10:55 am

    Sedapnya vege stir fry ni kak! Terliur tengok😉

  2. 3 Mya
    March 9, 2011 at 12:38 pm

    Salam Kak Tiey,

    Ahah!! Dasar jawa..mesti ade tempe tu kan?? hahah.. this is one of my favorite food kak tiey..Kalau mya balik kampung kan..(kapar) je pon…mesti mya suruh mertua mya masak ni. pastu dengan masak lemak cekur…terbaik.. ^_^ sedap kan??

    • 4 Tie
      March 9, 2011 at 12:49 pm

      Hehehe….Kak tie asal johor, tapi bukan jawa. Mungkin bugis kot, kah kah..

      Cekur masak lemak ? Adoi laa…. Kak tie suka jugak! Kak tie suka ratah sayur, macam kambing,:mrgreen:

      • 5 Mya
        March 9, 2011 at 1:01 pm

        cube kak tiey masak ikan semilang tu kan..masak lemak cekur..fuh…terangkat kaka tiey..lepas tu tengok la berebut2 pegi melabur. penuh bank rumah mak ^_^ cekur kan boleh melawaskan perot😛

        Selamat mencube😛

        p/s: sayur pucuk labu buh labu..sedapnye..nyum2..ulam tenggek burung cicah sambal belacan + buah bacang..sedapnye…mak aih..semua nak!! tapi mama takde sini…uwa….rindu mama and ayah😦

  3. 6 Tie
    March 9, 2011 at 1:06 pm

    Err…
    Mya asal mana ?
    Kak tie tak pernah makan sayur pucuk labu tu. Tapi suami tu biasalah, sebab dia orang kampung, asal Klate…

    Ikan semilang tak pernah makan, lak.

    • 7 Mya
      March 10, 2011 at 4:31 pm

      sorry late reply kak tiey,
      salam..🙂

      Mya asal Gombak je..anak jati KL..bosan pon ade gak dok KL ni..bnyak kereta..sarat barat dgn habuk!

      Org Klate punye makanan lg bnyak😛 macam2 gitu..yang paling best sambal cili cuka tu :)) kalo dpt cicah ulam..ermm beh woo..

      kak tiey tak mkn keli ke?

  4. 8 nurul
    March 11, 2011 at 11:10 am

    arghh..jamu mata je ke..? buat la kayteeze delivery..nak rasa jugak..tak boleh tahan ni..nak try jugak..tapi en abg dah merungut badan dia naik sejak makan nurul masak..dia kata ketagih..padahal tumis campak2 je..

    p/s: tabiat org malas setelah seharian di opis..masak pun campak2..

    • 9 Tie
      March 11, 2011 at 11:15 am

      Nurul, masak campak-campak lah yang paling best. Mak-mak kita pun masak gitu, kan… mana ada sukat-sukat ni.😛

      Lelaki yang dah kahwin memang naik badannya. Bukan pasal makan je.. tapi layanan istimewa kita.. kah kah…

      • 10 aznurul
        March 11, 2011 at 11:59 am

        Ooo..kena bagitau cik abg ni nurul dah terlebih layan..nurul pulak makin keding..cik abg dengki nurul makan banyak badan tak naik..adakah bermaksud nurul tak dilayan dgn istimewa..? Sob3..takpe la..boleh makan 2 pinggan nasik lepas ni..

        p/s: maaf la tuan rumah..dulu intai2 je..pastu belajar mengendap..pastu berani menerjah..siap selongkar dapur tuan rumah lagi..sekarang dah ketagih nak komen2 pulak..ada menu rahsia ke tuan rumah..?

        Resepi = A
        Cara hidang = A
        Kebersihan = A
        Cara masak = A
        Aroma masakan = F

        *Dapat tengok je tak dapat nak bau dan rasa

  5. March 17, 2011 at 12:40 pm

    kak tie sihat ke? sedap nya ni kak tie…

    awat blog satu lagi tak leh kasi komen dah..

    • March 17, 2011 at 4:04 pm

      Kak tie kurang sihat… Batuk-batuk laa….

      Sengaja tutup komen buat sementara, sebab tak nak menyusahkan kalian datang komen, kak tie tak dapat nak reply kat semua…

      Terima kasihlah Mulan.. kerana bertanya khabar…😛

  6. March 24, 2011 at 1:44 pm

    Belum sihat ke kak tie?
    Alahai….

    Tahu..? Tak tahu… Oooo… tauhu…😀

  7. 15 deliahsdeli
    April 5, 2011 at 9:29 pm

    kak,lauk ni je ngan nasi pun dah cukup..x pun mkn cengitu pun sedap! :p~

  8. 17 jm
    April 7, 2011 at 9:11 am

    nape sy baru pasan blog ni?mencikk… ekekek

    bestnyeeee… harus nk cube mane2 resipi gak nehh.. loikeeee

  9. 19 fiqa
    April 14, 2011 at 2:45 pm

    akk,,,sye nk kintak tolong sesangat ni,,mak sye teringin nk mkn pejeri terung,,,,tp sampai ari ni mak dan saye xbape pandai nk masak,,,sebelum ni pernah buat tpi rasa lain,,,tolong bg resepi pajeri terung ye kak,,,

    • April 14, 2011 at 2:53 pm

      Fiqa, pajeri terung yang macam pejeri nenas tu ke ? Yang macam kari tapi rasa manis sikit, kan ? Kak tie tak pernah buatlah Fiqa, tapi, cubalah google , lepas tu klik image… nanti fiqa tengok gambar2 yang berkenan…. biasa akan keluar resepinya. Rasanya resepi paceri terung dan paceri nenas tu sama kot.

      Kalau terung masak sambal kak tie biasa buat. Macam buat sambal tumis ikan bilis atau udang, tapi bubuh sikit udang kering atau ikan bilis yang ditumbuk lumat… dan rasanya ada cukup masin dan manis…..

    • April 14, 2011 at 2:59 pm

      Fiqa, ini ada link untuk resepi pajeri terung….

      Cubalah, ya….

      http://hazila.blogspot.com/2008/03/pajeri-terung.html

      Resepi ni saya ambil dari MyR.

      Bahan-bahan

      3 biji terung panjang
      2 sudu besar rempah kari daging
      2 cawan santan pekat
      1btg kulit kayu manis
      1 biji bunga lawang
      2 biji bunga cengkih
      2 sudu besar udang kering
      2 ulas bawang putih
      5 ulas bawang merah/ 1/2 biji bawang besar
      minyak untuk menumis
      3-4 biji belimbing buluh(optional)
      3-4 biji lada hijau(optional)
      1/4 keping gula melaka
      garam secukup rasa

      Cara-cara

      Blend bawang putih, bawang merah, udang kering. Gaulkan dengan rempah kari.
      Terung pula, potong 2 dan setiap bahagian tu belah 4 tapi jgn sampai terputus
      Tumis bahan blend tadi dgn rempah kari , kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga pecah minyak.
      Masukkan santan, biarkan sampai mendidih.
      Kemudian masukkan terung, belimbing, lada hijau, garam dan gula melaka. Masak sehingga kuah pekat.
      Rasakan masin manisnya. kalau ada yg terkurang bolehlah ditambah.
      Kalau suka boleh tambah kerisik sikit.

  10. April 14, 2011 at 10:55 pm

    Assalamualaikum.
    TQ singgah beloh sy.Sy pernahlah makan sayur jawa stail neh tapi tak ingat kat maner.sedappppp,sy siap main ratah-ratah lagik..eh kat kenduri kawen rasenyer sy makan pastu siap pegi tambah nak ratah sayur.tak malu betul..

    psttttt…kat entry tuh sy dah letak hadiahnyer kat read more,kak tie tak perasan kut..:)a’ah belog sy kener sign in sebab sy block anoy,malas nak layan komen anoy yang menyakitkan hatey ajer tuhh..sory susahkan kak tie plak..salam kenal yer..:)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
March 2011
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: