29
May
11

Daging masak merah (Thai style)

Kebiasaannya masakan ala Thai di restoran amatlah mudah. Cuma tumis-tumis dan campak-campak.

Caranya:

  1. Mula-mula rebus daging hingga empuk. Hiris nipis-nipis dan ketepikan.
  2. Tumis 2-3 ulas bawang putih yang telah diketuk dan diracik kasar bersama hirisan bawang besar.
  3. Masukkan sos merah Thai , tapi kita guna cili sos biasa jer.
  4. Masukkan sedikit air, hirisan carrot, baby corn dan bunga kobis.
  5. Kemudian masukkan hirisan daging tadi .
  6. Bubuh garam, gula (sedikit manis) dengan seimbangkan rasanya.
  7. Kalau suka pedas, bubuh beberapa biji lada kecil yang telah diketuk.
  8. Hidangkan dengan ditaburkan bawang goreng dan daun ketumbar.

1 Response to “Daging masak merah (Thai style)”


  1. May 31, 2011 at 10:40 am

    mkn dgn nasi panas mmg sesuai sangat ni. *tetiba lapar plak🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
May 2011
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: