11
Jun
11

Potato wedges and onion rings with homemade cheesy sauce

  1. Guna kentang jenis russet (isi putih). Kalau guna kentang isi kuning, potong wedges dulu, rebus sekejap dan salut tepung (gandum pun okay) sebelum digoreng garing.
  2. Bawang tu dipotong untuk mendapatkan bentuk cincin. Celup dalam batter (guna campuran gandum, air , 1 sudu besar butter oil , secubit garam dan 1 sudu kecil baking powder).
  3. Lepas tu disalut dengan bread crumbs…. kita buat sendiri bread crumbs dengan kisar roti keras(@roti tongkat), atau sumbat dalam oven kulit2 roti tu dan kisar) . Tak perlu beli bread crumbs sebab boleh buat sendiri dan menjimatkan.

Cheese sauce

  1. 2 cawan fresh milk
  2. Grated cheddar cheese (cubalah guna cheese jenis lain lak….) dalam 1 cawan… kita bubuh sesuka hati, hehe…
  3. pekatkan dengan gandum, (campuran 1 sudu besar gandum dan 3 sudu besar fresh milk)
  4. Food coloring jika suka. Kita tak ada warna oren.
  5. Garam jika suka masin.
  6. Masa memasak sauce ni hendaklah sentiasa dikacau, kalau tak bergumpal-gumpallah cheese tu.

Tujuan kita buat cheese sauce sendiri ni adalah untuk mengawal pengambilan garam. Rasanya kurang masin dari yang dibeli di restoran orang uban tu, haha…. Semua suka makan. Sekejap jer lenyap dari pandangan.:mrgreen:

 

.


0 Responses to “Potato wedges and onion rings with homemade cheesy sauce”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
June 2011
M T W T F S S
« May   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: