15
Jun
11

Spiral potato fries

Alamak! Sosnya sememeh lak…. tu lah bila buat kerja kelam kabut. Caranya amat mudah. Cuma jangan kupas kulit kentang, nanti susah macam kita tadi .

Kita goreng dalam baking tin yang buruk ni. Walaupun guna kentang yang kecik, tapi masih panjang lagi spiralnya… lagi pendek lagi mudah nak goreng.

Lepas buat spiral, celup dalam batter, dan salutkan dengan tepung (kita guna tepung kfc jer..).

.

.

Oh…..

Lupa nak tunjuk gadgetnya. Dulu kita ada, beli kat pasar malam rm10 boleh dapat pelbagai jenis slicer. Tapi dah hilang entah ke mana.

.

.

Ini jenis jenama tupperware. Beli kat ebay. Murah je. Ada jenis logam, tapi lebih baik guna jenis plastik ni, lebih selamat.


4 Responses to “Spiral potato fries”


  1. 1 ima
    June 15, 2011 at 9:23 pm

    assalamualaikum kak tie…ima teringin sangat nak memiliki alat tu…budak2 kat umah ni suka sgt makan spiral potato tu…mcm mana klu ima nak membelinya…mcm kat kedai punya spiral kak tie buat tu…huhu sedapnya…

    • 2 Tie
      June 16, 2011 at 8:36 am

      W’salam Ima,

      Dulu kak tie ada beli kat pasar malam, ada penjual buat demo , veggie slicer pelbagai jenis dalam rm10 je. Pastu hilang pulak, lupa letak.

      Kak tie beli ni kat ebay, suruh adik belikan, ebay us kalau tak silap, kak tie cuba google tak jumpa. Yang jumpa ebay au… mahal sikit.. ni link dia
      http://www.ebay.com.au/itm/TUPPERWARE-ALL-NEW-SPIRAL-VEGETABLE-CUTTER-gadget-Green-/140520106726
      Ima boleh beli dari situ…

      Kalau nak cuba buat sendiri kena guna pisau nipis dan tajam, kak tie pernah cuba, tapi tak cantik. Caranya ada dalam youtube, linknya di sini…

      Kalau ima ada kenal ajen tupperware, cuba tanya… mungkin ada sebab product yang kak tie guna ni dari tupperware.

  2. July 13, 2011 at 11:26 am

    tq kak..menarik ni.tak pernah tau pun sebelum ni.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
June 2011
M T W T F S S
« May   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: