20
Oct
13

Kuey teow kungfu

20131019_194650

Kita dan anak2 suka makan ni, jadi kerana malas nak makan di luar, kita buatlah sendiri..🙂

Mula2 sediakan bahan2nya….

20131019_192056

Ni setompok kuey teow yang telah dibasuh, digaul dengan telur, tambah sikit garam dan lada sulah sebagai perisa. Kita tersilap, buat setompok besar, patutnya separuh pinggan, sebab nanti bila dah bubuh kuah ia jadi banyak.  Ini utk satu portion, untuk seorang makan. Nanti lepas ni kita goreng campuran kuey teow ni dalam kuali yang berminyak (boh sikit jer). Goreng hingga garing.. kita guna non stick supaya tiada masalah untuk terbalikkannya..

20131019_192807

Ok, setelah digoreng, inilah rupanya. Jangan terlalu garing, nanti keras lak..  Sebiji telor kita boleh buat 3 portion, utk 3 orang makan, kita buat satu2… jadi senang nak hidang.

Lepas tu kita letak tepi pinggan2 yang berisi kuey teow yang telah digoreng bersalut telur ni.. Kita buat kuahnya lak.

.

.

20131019_191054

Bawang putih dan lada kecil yang telah selamat diketuk, hirisan bawang merah, udang, ayam dan jika suka tambahlah sotong dan lain-lan…

Tumis bawang putih, bersama hirisan bawang besar, lada kecik… kemudian masukkan udang dan ayam.. Pastu masukkan air, agak2 utk dibubuh dalam 3 pinggan karang.

20131019_192028

Kemudian masukkan hirisan carrot dan baby corn ni. Sawi tu dimasukkan bila kesemuanya dah masak.

20131019_192503

Pastu masukkan 3 sekawan ni, terpulanglah nak byk mana, ikut cita rasa masing2, ya.. yg blackpepper tu kita bubuh sikit jer.. sos tiram tu kita bubuh 2 sudu besar.. lada sulah tu kita bubuh sesuka hati… juga masukkan garam dan sikit gula.

.

.20131019_192043

Ni tepung jagung. Utk pekatkan kuah, kita bancuh 2 sudu besar dengan sedikit air, kacau rata dan masukkan dalam kuah tadi, masak hingga mendidih, rasa secukupnya, dan akhirnya bubuh sawi tadi.. bila dah masak, cedok kuah dan tuangkan dalam pinggan yang berisi kueyteow yang telah digoreng bersama telur.. seperti di bawah ni..

20131019_194650

Inilah hasilnya. Kita bubuh sikit lada jeruk (sedia ada dlm peti sejuk), hirisan limau, tabur dengan daun ketumbar dan bawang goreng…

Selamat mencuba !!

Jemput makan semua… >_<

` Minta maaf.. gambar kabur……


19 Responses to “Kuey teow kungfu”


  1. March 4, 2014 at 5:35 am

    My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.

    I have always disliked the idea because of the expenses.
    But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type
    on a variety of websites for about a year and am worried about switching to another
    platform. I have heard very good things about blogengine.net.
    Is there a way I can transfer all my wordpress posts
    into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

  2. 2 Ahken
    April 5, 2014 at 9:12 am

    Hello,,,mw tny bh,,,klw brangan sy tu kn bli online,,tpy xda alamat P.O Box…sy akn trima brang di mana tu?

  3. May 3, 2014 at 10:05 pm

    menarik n senang di fahami. ty for sharing the recipe🙂

  4. May 19, 2014 at 8:03 am

    Salam kak,

    Saya follow resepi dan steps akk.. Alhamdulillah jadi la juga utk makan2 sendiri.. Sy kena buat byk portion sbb rakyatnya ramai 😊

  5. 7 sae
    June 2, 2014 at 2:52 pm

    npk sedap tu… senang nak faham// heee///

  6. June 3, 2014 at 1:24 pm

    Terima kasih atas recipenya
    artikel ini sangat bermanfaat

  7. 9 siti aisyah binti abdul razak
    July 11, 2014 at 5:03 pm

    Assalammualaikum. Tak jawab dosa, jawab tanda sayangggggg.. hihi.

    1st thing 1st, thank you so much for the sharing of the recipe! Hari ke-3 puasa hari tu, tiba2 teringin sgt nak mkn kuey teow kungfu. Tp, tu lah. Tak tahu nak buat. Last2 google punya google sampai jumpa blog ni. Saya pun c/p je lah sebiji2 cara nak masak kuey teow kungfu ni. Alhamdulillah, utk pertama kali msk kuey teow kungfu ni, menjadi & berasa! Suami pun puji. Suka3! =P

    Hari ni, puasa yg ke-13 sudah. 10 hari selepas 1st trial, again saya msk lg kuey teow kungfu ni. Kali ni saya msk bkn utk sy dan suami sahaja, tp khas utk bakal tetamu sy >>> husband’s family. Mereka nak iftor di sini. =)

    Oh, btw dah alang2 tu, actually sy sedang BW. Harap sudi2 lah follow me back ye.

    isterihasriakhmal.blogspot.com

    Tq!

  8. August 20, 2014 at 10:52 am

    Howdy! I realize this is somewhat off-topic however I had to ask.
    Does managing a well-established blog such as yours require
    a large amount of work? I am brand new to operating
    a blog however I do write in my journal every day. I’d like to start a
    blog so I can easily share my own experience and thoughts online.
    Please let me know if you have any kind of ideas
    or tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!

  9. August 21, 2014 at 12:15 pm

    you’re relly a good webmaster. The website
    loading speed is incredible. It sort of feels that you are diing any unique trick.
    In addition, The contents are masterwork. you have performed a great process in this matter!

  10. August 28, 2014 at 1:25 pm

    Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video
    to make your point. You clearly know what youre talking about, why
    throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could
    be giving us something enlightening to read?

  11. September 8, 2014 at 1:03 pm

    Excellent blog here! Also your website loads up fast!
    What host are you using? Can I get your affiliate link to
    your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  12. September 21, 2014 at 9:51 am

    I’ve learn several good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.
    I wonder how a lot effort you set to create this kind of wonderful informative site.

  13. October 9, 2014 at 12:45 pm

    I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or
    blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at
    last stumbled upon this site. Studying this info So
    i am satisfied to exhibit that I have a very good uncanny
    feeling I came upon exactly what I needed. I so much indubitably will make sure to don?t put out
    of your mind this website and give it a glance on a
    constant basis.

  14. 16 Mohd Husni Bin Omar
    February 8, 2015 at 6:05 pm

    Saya baru nak cuba hari ini .. Harap harap jadi lah .. Amin

  15. 17 Mohd Husni Bin Omar
    February 9, 2015 at 12:51 pm

    Saya dah cuba dah masak semalam (08.02.2015) .. Memang jadi .. Rasamcm makn kat kdai plak .. Thanks sangat sebab kongsi resepi

  16. February 22, 2015 at 9:01 pm

    salam sis….baru jee cuba tadi…memang menjadi dan sedap…minta copy resepi jaaa sis….
    http://crvmin-mylifemyjourneymyway.blogspot.com/2015/02/bj-masak-masak-dinner-kuey-teow-kungfu.html

  17. May 19, 2015 at 1:39 pm

    saya pernah buat guna resepi sendiri…nanti try buat lagi guna resipi ni pulak. terima kasih share resipi


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
October 2013
M T W T F S S
« Jul   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: