Archive for the 'kek' Category

01
Nov
10

Kek Chiffon

Dulu, Tie selalu buat kek chiffon, hampir setiap minggu. Macam-macam perisa dan warna Tie bereksperiment. Tersangatlah seronok.

Kek chiffon ni berperisa strawberry dan cokelat. Resepi asalnya ialah Chiffon Pandan.

Resepi ni Tie cilok dari Tepung Naik Sendiri (SRF) yang mak beli dulu. Ada buku resepi dalam kotak tu… Tak ingat lak jenama apa…

Bahan-bahannya :

A

  • Tepung Naik Sendiri(SRF)     115 g
  • Gula kastor                                  90 g
  • Serbuk Penaik                          1/2 sudu teh
  • garam halus                              1/2 sudu teh

B

  • Kuning telor                                3 biji
  • Minyak jagung                           27.5 g  (Tie guna minyak masak biasa jer)
  • santan                                           30 g    (kekadang ganti dengan susu kalau nak guna perisa lain)
  • Sari pandan dan air                 75 g   (boleh ganti dengan air oren jika nak buat chiffon oren)

C

  • Putih telur             3 biji
  • Krim tartar            secubit jer
  • Gula kastor            90 g

Caranya :

  1. Panaskan oven pada suhu 180 C.
  2. Ayak tepung 2 kali dan masukkan (A) dalam mangkuk pembancuh.
  3. Menggaulkan (B) dengan (A) hingga rata dan semua gula dilarutkan.
  4. Pukul putih telur dan krim tatar dalam mangkuk hingga kembang dan dengan perlahan campurkan gula dan pukul rata.
  5. Campurkan adunan putih telur dan gula tadi ke dalam adunan (B)(A). Masukkan sedikit-sedikit, kaut, potong tapi jangan over lak. Tuangkan dalam acuan berdiameter 8.5 inci dan bakar.
  6. Bila dah masak, terbalikkan atas redai, dan biarkan sejuk (jangan tanggalkan dari acuan dulu)
  7. Bila dah sejuk, barulah guna pisau, kikis perlahan supaya kek tu dapat keluar dari acuan dengan kemas. Guna pisau nipis dan panjang serta tajam.

~ Tak perlu minyakkan acuan , biarkan ia melekat pada acuan, supaya kek ini dapat memegang dan stabil bentuknya bila masak.

Cara membuat tepung naik sendiri (Self Raising Flour)

  1. Tepung gandum     1 cawan
  2. Baking powder       1 sudu teh
  3. Baking soda         1/4 sudu teh
  4. Garam                     1/4 sudu teh

~Walaupun buat kek chiffon ni leceh, tapi hasilnya memuaskan. Kalau bantat, jangan putus asa. Mungkin ada silap di mana-mana. Masa nak pukul putih telur tu pastikan bekas dan alatannya bersih dan kering. Kalau tak susah nak dapatkan hasil yang memuaskan. Selamat mencuba!

29
Sep
10

Steamed Moist Chocolate Cake

Resepi ini Tie ambil dari

http://thelazychef.wordpress.com/2006/02/06/steamed-moist-chocolate-cake/

Thanks alot to the lazy chef.. 😛

Berikut adalah bahan-bahannya….

3/4 bar of butter (1 bar= 250g)
1 cup of castor sugar
1/2 can of Full Cream Evaporated Milk (about 200g)
2 Eggs,lightly beaten with a folk
1 cup of Plain flour
1/2 cup of Cocoa powder
1/2 tsp Baking powder
1/2 tsp Baking soda
1/2 tsp Vanilla Extract or 1 tsp Vanilla essence

What to do!
1. Combine castor sugar,evaporated milk,vanilla extract or essence and butter in a saucepan.
2. Stir over low heat until sugar is dissolved and butter is melted,off fire and keep warm.
3. Add the beaten eggs into the slightly cold Evaporated milk mixture and stir till well mix.
4. Sift the flour,cocoa powder,baking powder and baking soda into a large mixing bowl then pour the eggs mixture over the flour and stir till well mix (cake batter should be runny).
5. Heat up the steamer.
6. Lined and greased a 8 or 9 inch baking pan.
7. Pour the batter into prepared pan and place the pans into the steamer and cover the top of the pan loosely with a piece of aluminium foil.
8. Steam over medium heat for 45 mins.
9. Cool the cake in pan before turning out for further decoration.

Kita malas nak buat toppingnya. Kalau nak resepinya ada di link atas, ya…

.

.

Hasilnya okay, lembut tapi kurang manis (mungkin hanya sesuai dimakan dengan topping). Tapi lain kali kena tambah  gula. Nak kata moist sangat pun tidak… sederhana je…. 😛




Blog Stats

  • 290,990 views
May 2017
M T W T F S S
« Nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie