Archive for the 'kuih' Category



15
Mar
10

Kuih Cara Berlauk

Advertisements
09
Mar
10

pulut sambal

 

 

 

Ni resepi pulut sambal…sapa2 nak cuba, boleh lah, ekk!
  1. Masak pulut macam biasa (jgn lembik lak!).
  2. Bawang kecil, bawang putih, serai, lengkuas ,lada kering, kunyit dan sedikit udang kering, ditumbuk atau diblender.
  3. Tumis bahan di atas sampai harum baunya, dan masukkan kelapa parut.
  4. Kacau rata, masukkan garam dan gula. Kena pandai rasa. Goreng sampai sambal tu hampir2 kering. Jangan terlalu basah atau terlalu kering..sederhana laa………
  5. Bila pulut dah masak, guna ice cream scoop, celup dlm air dulu (kalau tak pulut tu lekat laa), kemudian scoop pulut tu, masukkan dlm sambal kelapa dan gaul perlahan.
  6. Bila dah jadi macam dlm foto tu..dah boleh makan!
  7. Tie tak dapat bagi sukatan…main agak2 je..cuba buat sikit dulu, ye!!
27
Feb
10

Jemput-jemput ikan bilis

20
Feb
10

Magelek @ Vadei

15
Jan
10

Kuih Keria

Oleh kerana keledek pemberian mentua tu masih lagi berlambak di dapur, Tie cuba buat kuih keria, seperti yang mak buat dulu.

Tak guna apa-apa resepi pun. Main agak-agak je…

.

Ha ha….. tak sangka menjadi. Cuma terlebih gula untuk salut keria tu. Manis sangat… Sakit gigi pulak, hehe……………

.

.

.




Advertisements

Blog Stats

  • 304,705 views
February 2018
M T W T F S S
« Nov    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie