Archive for the 'makanan ringan' Category

15
Jun
11

Spiral potato fries

Alamak! Sosnya sememeh lak…. tu lah bila buat kerja kelam kabut. Caranya amat mudah. Cuma jangan kupas kulit kentang, nanti susah macam kita tadi .

Kita goreng dalam baking tin yang buruk ni. Walaupun guna kentang yang kecik, tapi masih panjang lagi spiralnya… lagi pendek lagi mudah nak goreng.

Lepas buat spiral, celup dalam batter, dan salutkan dengan tepung (kita guna tepung kfc jer..).

.

.

Oh…..

Lupa nak tunjuk gadgetnya. Dulu kita ada, beli kat pasar malam rm10 boleh dapat pelbagai jenis slicer. Tapi dah hilang entah ke mana.

.

.

Ini jenis jenama tupperware. Beli kat ebay. Murah je. Ada jenis logam, tapi lebih baik guna jenis plastik ni, lebih selamat.

Advertisements
11
Jun
11

Cheesy pastry sticks

.

Cuma guna puff pastri, cut  into strips, tabur grated cheese dan bakar. Sebenarnya nak buat sardine puff, tapi tak sempat, sibuk masak, wanie nak balik hostel…. jadi makan jer la kulit pastry, kah kah kah….!

.

.

.

11
Jun
11

Potato wedges and onion rings with homemade cheesy sauce

  1. Guna kentang jenis russet (isi putih). Kalau guna kentang isi kuning, potong wedges dulu, rebus sekejap dan salut tepung (gandum pun okay) sebelum digoreng garing.
  2. Bawang tu dipotong untuk mendapatkan bentuk cincin. Celup dalam batter (guna campuran gandum, air , 1 sudu besar butter oil , secubit garam dan 1 sudu kecil baking powder).
  3. Lepas tu disalut dengan bread crumbs…. kita buat sendiri bread crumbs dengan kisar roti keras(@roti tongkat), atau sumbat dalam oven kulit2 roti tu dan kisar) . Tak perlu beli bread crumbs sebab boleh buat sendiri dan menjimatkan.

Cheese sauce

  1. 2 cawan fresh milk
  2. Grated cheddar cheese (cubalah guna cheese jenis lain lak….) dalam 1 cawan… kita bubuh sesuka hati, hehe…
  3. pekatkan dengan gandum, (campuran 1 sudu besar gandum dan 3 sudu besar fresh milk)
  4. Food coloring jika suka. Kita tak ada warna oren.
  5. Garam jika suka masin.
  6. Masa memasak sauce ni hendaklah sentiasa dikacau, kalau tak bergumpal-gumpallah cheese tu.

Tujuan kita buat cheese sauce sendiri ni adalah untuk mengawal pengambilan garam. Rasanya kurang masin dari yang dibeli di restoran orang uban tu, haha…. Semua suka makan. Sekejap jer lenyap dari pandangan. :mrgreen:

 

.

25
Feb
11

Steamboat @ Yong Tau Foo bakar

Sediakan bahan-bahan mentah steamboat, potong sesuai untuk dimakan, cucukkan pada lidi dan basuh sekali lagi. Biarkan lidi tu basah supaya tak mudah hangus atau terbakar nanti.

Boleh bakar atas bara api atau api gas tu, sila guna api yang perlahan .

Sosnya:

  • 3 sudu besar sos cili (kita guna jenama Life)
  • 1 sudu besar kicap manis (kita guna cap Kipas Udang)
  • 1 sudu kecil sos tiram (kita guna jenis Life)
  • 1 tongkol (besar ibu jari) gula melaka @ gula merah @ nisay (palm sugar)
  • 1 sudu besar tepung gandum dibancuh rata dengan 4-5 sudu besar air
  • setengah cawan air
  • 2 sudu besar bijan yang disagai.

Caranya:

Kesemuanya dimasak hingga mendidih dan pekat. Kandungan air boleh diubah suai ikut kepekatan yang disukai.

Rasa dulu, kalau tak cukup pedas boleh tambah cili api yang ditumbuk lumat.

 

Kita reka sendiri resepi ini kerana ada lebihan bahan mentah steamboat yang kita buat tempoh hari. Setelah dibakar seperti satay, rasanya lembut dan ringan. Sedap sungguh. Sampai tak cukup dan kena buat lagi, haha….

 

 




Blog Stats

  • 301,316 views
November 2017
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie