Archive for the 'royal icing' Category

01
Nov
09

Sugar coating cookies

Beberapa hari ni Tie sibuk ambil kursus buat royal icing…. di internet, ekekeke……. Jangan ketawa kuat-kuat laa… kang tercabut gigi pelsu tu, waakakaa……

sugar coating cookies

Seperti biasa, mokcik ni suka mengelat. Beli je sekut kacang kat kedai runcit tu, biskut jenis ni tahan lemau. Malas nak buat sugar cookies padahal resepi berlambak dalam internet. Tie cuma nak belajar buat royal icing .

Rasa2nya whisk tu berminyak kot . Walaupun dah basuh , putih telur tak naik gebu. Jadi ising tu macam lembik je bila nak piping. Tapi bila dah set, memang jadi keras laa… Suka sangat, hehe.. Menjadi pulak, walaupun first time buat. Cumanya corak ising tu tak cantik dan berselekeh lagi. Nanti nak cuba buat lebih baik bila ada peluang.

Tie guna putih telur. Tak jumpa serbuk meringue atau pasteurized egg white kat ganu ni. Dah makan pun, sebab nak testing… kalau kena keracunan bacteria Salmonella , biar Tie dulu yang cirit, ekekeke… Nampaknya okay, pulak.

RAW EGG WARNING
The American Egg Board states: “There have been warnings against consuming raw or lightly cooked eggs on the grounds that the egg may be contaminated with Salmonella, a bacteria responsible for a type of foodborne illness. Healthy people need to remember that there is a very small risk and treat eggs and other raw animal foods accordingly. Use only properly refrigerated, clean, sound-shelled, fresh, grade AA or A eggs. Avoid mixing yolks and whites with the shell.”

.

.

Err…. siapa berani makan sila angkat tangan !!!

.

.

Advertisements



Blog Stats

  • 301,316 views
November 2017
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie