Posts Tagged ‘waffle

24
Aug
10

Waffle

Kelmarin tak masak pun. Sebab ada jamuan berbuka di dewan quarters ni. Hari ni tak tahu laa.. rasa nak masak simple-simple jer…

Ni saje nak tepek gambar waffle yang pernah Tie buat dulu. Susah payah cari waffle maker di tesco , jb masa balik rumah mak beberapa bulan yang lepas. Jumpa satu ni jer… suka sangat-sangat.

Pilih jenis Takada ni sebab suka pattern wafflenya dan murah lak tu (rm60).

.

.

Memang minat design bentuk ‘love’ ni. Kalau jenama lain biasanya bentuk petak atau bulat je. Tak cukup menarik bagi Tie, hehe….

Nak recipes nya ?

Ni Tie copy paste dari

http://mrbreakfast.com/

  • 1 and 3/4 cups flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1 Tablespoon sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3 beaten egg yolks
  • 1 and 3/4 cups milk
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 3 egg whites – beaten stiffly

Mix all dry ingredients. Combine yolks and milk. Stir into dry ingredients. Stir in oil and mix. GENTLY fold in beaten egg whites, do not over mix.

Pour about 1/2 cup at a time into waffle iron.

So light and so fluffy!

.

.

Resepinya senang je. Tapi ada banyak versi. Tie pilih yang versi pukul putih telur asing, sebab hasilnya gebu dan ringan sekali. Macam kek chiffon lak. Dan batter ni juga boleh dibuat pancake. Tapi, sejak ada waffle maker ni, terus tak buat pancake lagi.

.

.

Budak-budak suka makan waffle, dan selalunya mesti suap kat Cookie (the hamster) tu… Hihihi….

~ Tie tambah esen vanilla sesudu teh supaya baunya harum semerbak bila dimasak.

Advertisements



Advertisements

Blog Stats

  • 304,705 views
February 2018
M T W T F S S
« Nov    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie