Tie amat suka kuih lopes ni. Tiap kali mak buat, kita akan duduk dengan tekun tengok mak membungkus lopes tu.
Bahan-bahannya ialah:
- Beras pulut – 2 cawan, dibasuh dan direndam sekurang-kurangnya sejam
- Kelapa parut yang putih je… digaul dengan sedikit garam
- Daun pisang yang disiat selebar 4-5 jari, basuh dulu laa…
- Daun pandan, untuk dimasukkan dalam air untuk merebus lopes tu.. supaya wangi
- Gula melaka cair, ambil beberapa ketul, tambah air sikit, dan masak hingga semuanya cair. Tapi hati-hati, sebab kalau leka, gula melaka akan hangus la pulak.
Caranya :
Setelah pulut direndam, toskannya dalam penapis. Ambil daun pisang, bungkuslah seperti yang Tie tunjukkan di bawah ni, ya…
.
Lepas tu, susun lopes yang dah dicucuk lidi, dan ikatkan dengan tali kain. Ikat ketat-ketat supaya tidak terbuka bila direbus nanti. Rebus dalam air selama 30-40 min bergantung kepada jumlah lopes yang dimasak. Jangan lupa bubuh daun pandan supaya baunya wangi..
.
.
Bila nak makan, buka daun pisang tu, salut dengan kelapa yang telah digaul dengan sedikit garam. Curahkan sedikit air gula melaka sebelum makan…. Hmm…. sedap tau!!
.
.
baca kuih lopes imagine lain tapi gambar lain..rasanya kalau kat perak dia warna hijau pastu bulat tapi leper la sikit bukan bulat macam bola..tengok gambar last rasanya kuih itu la..sedap…
Yang itu dah moden. Ni cara tok nenek kita buat, hihihi….
Nampak macam mudah saja cara membungkus kuih lopis ni. Saya nak Cuba tapi nak kena cari daun pisang dulu. Thank you for sharong
Jangan bungkus ketat sangat, takut pulut tu tak masak… Kak tie pun tak berapa pandai… dah tua ni baru nak belajar. ๐
sgt sedap..sgt suka!! ๐
caranya sama dengan saya juga buat kueh lopes ni
It’s an awesome post in support of all the web people; they will obtain advantage from it I am sure.