Masakan kegemaran suami. Ikan temoleh tu anak buahnya yang beri. Asalnya ikan tu besar, seberat 16 kilo dari Tasik Kenyir. Kami diberinya sepotong. Isi sahaja, boleh masak 2 kali.
Resepinya boleh cari di sini. Tie tak pandai nak sukat-sukat, leceh sebenarnya.
Pada sesiapa yang tak pernah lihat atau kenal timun tua tu, ini ada Tie tepek di bawah.. dari blog lama Tie (Memori).
dan bila dibelah, sama je dengan timun biasa.
Masukkan timun ni yang telah dibuang empulur @ bijinya akhir sekali. Tak perlu buang kulitnya.
vahh.. besarrnyerr timun tewww makk..
Timun jenis ni memang besar.
ahaha.. kak tie ader dua blog rupernyerrr 😉
Lebih dari 2 blog laa… hehe…
salam kak tie…gulai akak tu mmg bt perut sy terus bkeroncong :p~
*kak, kuih angkoo tu rasa dia lebih kurang mcm kuih koci…klu kenduri kat tmpat sy mmg ada kuih ni..kuih fav ms kecik2 kak..sy suka esp bila dah liat2 sikit tu..sedap :))
Salam delia,
Ooo…. gitu rupanya. Nak try buat sendiri laaa… kak tie minat kuih koci, tapi kena cari daun pisang dulu. Kat quarters ni susah sikit. Nanti abg balik dari Langkawi baru boleh cuba. Thanks kerana beri info tu. 😆
selamat pagi kak tie…emmm nampak sedap je…ikan temoleh pun tak kenal..sedap ke kak tie?…timun tua tu sedap ke klu dibuat ulam…hehe banyak tanya lak..
Rasa lemak-lemak gak. Kak tie tak pernah dapat seekor, sebab besor kot. Biasa orang beri sekeping….
Timun tu kulitnya keras, tapi kalau nak buat ulam pun boleh, buang kulitnya. Rasanya sama je macam timun biasa.
ikan temoleh? 1st time dengar tu kak.
suami suka sangat gulai tempoyak tapi guna ikan patin/talapia sungai.
balik ke kg dia semalam…
makan sampai kita pun dia tak perasan..
kat sini saya buatkan dia ikan tenggiri/kembung aje.
patin tu banyak sangat darahnya…
kembang tekak dibuatnya…hehehe..
Ikan temoleh tu ikan sungai… dari tasik kenyir tu. Kak tie tak berapa pandai masak gulai tempoyak ni. Tapi kalau masak asam pedas, bolehlah…
Ikan sungai hanyir, kan. Kak tie pun kurang gemar. Rasa pening bila menyiangnya. Suami dan anak-anak suka, terpaksa la juga menahan rasa, hehe…
dapnyeee…