19
Jan
11

Gulai Tempoyak Ikan Temoleh bersama Timun Tua

 

Masakan kegemaran suami. Ikan temoleh tu anak buahnya yang beri. Asalnya ikan tu besar, seberat 16 kilo dari Tasik Kenyir. Kami diberinya sepotong. Isi sahaja, boleh masak 2 kali.

 

 

Resepinya boleh cari di sini. Tie tak pandai nak sukat-sukat, leceh sebenarnya.

Pada sesiapa yang tak pernah lihat atau kenal timun tua tu, ini ada Tie tepek di bawah.. dari blog lama Tie (Memori).

 

 

dan bila dibelah, sama je dengan timun biasa.

Masukkan timun ni yang telah dibuang empulur @ bijinya akhir sekali. Tak perlu buang kulitnya.


11 Responses to “Gulai Tempoyak Ikan Temoleh bersama Timun Tua”


  1. January 23, 2011 at 8:48 am

    vahh.. besarrnyerr timun tewww makk..

  2. January 23, 2011 at 9:11 am

    ahaha.. kak tie ader dua blog rupernyerrr😉

  3. 5 deliahsdeli
    January 23, 2011 at 9:24 am

    salam kak tie…gulai akak tu mmg bt perut sy terus bkeroncong :p~

    *kak, kuih angkoo tu rasa dia lebih kurang mcm kuih koci…klu kenduri kat tmpat sy mmg ada kuih ni..kuih fav ms kecik2 kak..sy suka esp bila dah liat2 sikit tu..sedap :))

    • 6 Tie
      January 23, 2011 at 9:51 am

      Salam delia,

      Ooo…. gitu rupanya. Nak try buat sendiri laaa… kak tie minat kuih koci, tapi kena cari daun pisang dulu. Kat quarters ni susah sikit. Nanti abg balik dari Langkawi baru boleh cuba. Thanks kerana beri info tu.😆

  4. 7 ima
    January 27, 2011 at 8:28 am

    selamat pagi kak tie…emmm nampak sedap je…ikan temoleh pun tak kenal..sedap ke kak tie?…timun tua tu sedap ke klu dibuat ulam…hehe banyak tanya lak..

    • 8 Tie
      February 15, 2011 at 7:56 am

      Rasa lemak-lemak gak. Kak tie tak pernah dapat seekor, sebab besor kot. Biasa orang beri sekeping….

      Timun tu kulitnya keras, tapi kalau nak buat ulam pun boleh, buang kulitnya. Rasanya sama je macam timun biasa.

  5. February 14, 2011 at 4:46 pm

    ikan temoleh? 1st time dengar tu kak.

    suami suka sangat gulai tempoyak tapi guna ikan patin/talapia sungai.
    balik ke kg dia semalam…
    makan sampai kita pun dia tak perasan..

    kat sini saya buatkan dia ikan tenggiri/kembung aje.
    patin tu banyak sangat darahnya…
    kembang tekak dibuatnya…hehehe..

    • February 15, 2011 at 7:58 am

      Ikan temoleh tu ikan sungai… dari tasik kenyir tu. Kak tie tak berapa pandai masak gulai tempoyak ni. Tapi kalau masak asam pedas, bolehlah…

      Ikan sungai hanyir, kan. Kak tie pun kurang gemar. Rasa pening bila menyiangnya. Suami dan anak-anak suka, terpaksa la juga menahan rasa, hehe…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Blog Stats

  • 281,638 views
January 2011
M T W T F S S
« Nov   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Categories

Jamu Mata

Udang harimau ni diterbangkan khas dari Sabah

Nasi hujan panas ni buat pertama kali. Terlebih pewarna, hehe....

Nasi mandhi bersama briayani ayam dan daging black pepper

Pudding Lapis Strawberry dan Chocolate

Cupcake ni adalah hadiah Tie kepada keluarga pengantin (adik ipar)

Puff pastry , mini pie


%d bloggers like this: