Roti telur ni biasanya mak buat waktu petang. Kekadang untuk berbuka puasa. Kami sekeluarga kurang makan nasi. Lebih suka makan mee atau lain-lain .
- Caranya seperti buat murtabak. Cuma kami guna telur dan hirisan bawang sebagai intinya. Tie ada tabur sedikit daging cincang yang telah dimasak. Tak bubuh serbuk kari pun.
- Gunakan non-stick pan, bubuh minyak sedikit. Kemudian lapiskan sehelai adunan tepung ( tepung, garam dan air, buat doh seperti untuk buat murtabak atau roti canai) yang nipis sebagai lapisan bawah.
- Bubuh campuran telur (3 biji) dan hirisan bawang besar. Taburkan daging cincang yang dimasak sedikit, kalau suka. Mak biasa tak bubuh pun.
- Kemudian lapiskan sehelai adunan tepung lagi.
- Tuangkan campuran telur, hirisan bawang dan daging cincang lagi… Macam buat lasagna je.
- Buatlah beberapa lapis tapi jangan tinggi sangat. Sama tinggi dengan pan tu. Lagipun takut susah nak masak sebab kita goreng atas dapur gas je.
- Masa memasak ni tutup pan tu supaya intinya masak. Api kena perlahan….
- Selak dan tengok lapisan bawahnya supaya tidak hangus. Bila lapisan bawah kelihatan masak cantik, balikkan perlahan untuk masakkan lapisan atasnya.
.
.
Inilah hasilnya. Buat jangan gopoh-gopoh. Boleh makan dengan acar timun atau sos tomato begitu sahaja. Makan ketika panas, tau !!
wah…..tq tq tq kak tie,menarik menu ni simple je. ni bagi milla idea nak berbuka apa ptg ni…seronotnye x payah fikir lagi, nak gi beradu jap….
Uwaaaa……… Milla puasa, ya….
Selamat berpuasa. Hehe…
Pandai tebar tak ? Kak tie tak pandai nak tebar roti ni. Biasa canai pastu ratakan dengan jari guna minyak. Tapi selalu koyak sana sini, hihihi….
wahhhh kak tie…nampak sungguh sedap…tapi tak pandailah nak uli tepung…selalu tak menjadi klu buat roti…huhuhu
Ima,
Kak tie pun tak pandai nak menguli.
Tapi sebab tekak ni nak makan, bantai je laa ikut suka. 😆
blm pernah mkn…blh try test buat hehehe…
kak tie, hari tu sy balik dr trg ke ipoh ikut tasek kenyir…sunyinya…kereta kami je huhuhu…tapi cpt je sampai. jimat dlm 3-4 jam. tapi walau pun org trg tapi tak pernah ikut jln sana beberapa kali turun kereta tanya jalan ….
Ooo… kak tie baru tahu boleh ke Ipoh lalu ikut tasek kenyir, waakakaa….
Baguslah cuba jalan baru tu, dapat jimat minyak, ekk… Sekarang ni minyak kan dah naik. Lain kali singgah kuala berang, boleh borong jagung, hihi..